Dictionare online DICTIONAR TERMENI-MEDICALI - cancer la cap

 
Formular cautare
 
Panou control
 
 
 
Rezultate: 14 pentru cancer la cap
cancerCancerul este o tumoare maligna, formata prin inmultirea dezordonata a unui tesut organic
cancer de vulvaEste un tip de cancer ce atinge vulva sub forma unui carcinom epidermiod. Atinge in primul rand femeia in varsta si un mod de a diagnostica acest cancer este prezenta mancarimilor vulvare sau a unor mici ulceratii. Tratamentul consta in ablatia totala sau partiala a vulvei. Prevenirea cancerului consta in respectarea igienei corporale, supravegherea ginecologica regulata, distrugerea leziunilor virale prin laser cu dioxid de carbon sau prin tratament chimic, precum si ablatia imediata a leziunilor precanceroase.
gurii - cancer alSinonim - cancer bucal. Acest tip de cancer care poate afecta buzele, limba, planseul bucal, peretele intern al gingiilor si, mai rar, palatul, sub forma unui carcinom. Cancerul de gura este destul de frecvent: el reprezinta aproximativ 8% dintre cancere. Barbatii sunt mult mai des afectati decat femeile, mai ales dupa 50 de ani. Factorii favorizanti sunt tutunul, alcoolul, o proasta igiena bucala si aparate dentare prost adaptate care provoaca frecari cu mucoasa. Orice anomalie, leziune sau inmugurire care nu dispar in aproximativ zece zile, necesita o consultatie medicala. La debutul ei, o boala este foarte putin marcata: senzatii de arsura fugace, mici sangerari. Tumora se dezvolta sub forma unei ulceratii a mucoasei sau a unei inmuguriri insotita de sangerari. Atunci cand se afla pe limba, ea poate face deglutitia si fonatia dificile. Intr-un stadiu mai avansat al cancerului, durerea devine importanta. Diagnosticarea unin cancer de gura nu se face prin biopsie. Cu cat diagnosticul este mai precoce, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare. Sunt posibile trei terapii, dupa evolutia si dimensiunea tumorii canceroase: chirurgia, cobaltoterapia sau chimioterapia, utilizate singure sau in asociere. Chirurgia este adesea mutilanta, antrenand o jena functionala si un prejudiciu estetic. O interventie chirurgicala ulterioara poate ameliora intrucatva inconvenientele estetice.
cancer de vezicaEste o tumora maligna care se dezvolta pe seama epiteliului vezicii. Aceste tumori sunt favorizate de expunerea prelungita la agentii cancinogeni: tutunul, coloranti. Se observa printr-o hematurie si foarte des prin cistita. Tratamentul consta intr-o cistectomie, atunci cand nu sunt metastaze, adaugandu-se apoi o cistoplastie sau derivatie urinara abdominala. Cand tumora are metastaze tratamentul sau consta in chimioterapie pe cale generala.
pancreasului - cancer alEste o tumora maligna care se dezvolta pe seama pancreasului exocrin, de cele mai multe ori sub forma unui adenocarcinom, mult mai rar pe seama pancreasului endocrin, sub forma unui insulinom. Cancerul de pancreas afecteaza indeosebi barbatii trecuti de 50 ani si pare a fi favorizat de tabagism sau de diabet. Un adenocarcinom al pancreasului nu este descoperit de cele mai multe ori decat tardiv, prin dureri epigastrice. Alterarea starii generale este rapida, cu pierderea in greutate, lipsa de pofta de mancare, oboseala si uneori varsaturi. In cazul tumorilor capului de pancreas, se observa instalarea unui icter, provocata prin compresia caii biliare principale de catre tumora. Cancerul pancreasului poate sa mai fie descoperit si prin metastazele hepatice, prin dezechilibrul inexplicat al unui vechi diabet tratat corect etc. Tratamentul este chirurgical. Atunci cand ablatia este imposibila, cancerul fiind deja prea avansat, tratamentul consta in administrarea de analgezice si in aportul nutritional. Cancerul de pancreas are un prognostic sever.
ovarului - cancer alAcest cancer care atinge ovarul, apare in principal sub forma unui adenocarcinom. Cancerul ovarului este putin frecvent; el se situeaza in cel de al 4-lea rang al cancerelor ginecologice si survine de cele mai multe ori dupa menopauza. Simptomle sunt banale: dureri abdominale si pelviene, anemie, slabire, oboseala, lipsa a poftei de mancare. Este diagnosticat la palparea abdominala, completata cu ecografia, scanerul si biopsia tumorii. Tratamentul este chirurgical si consta in indepartarea ambelor ovare si a ambelor trompe, precum si a uterului. Acest tratament este asociat adesea cu o chimioterapie si, mai rar, cu o radioterapie
cancer de vaginEste cancerul ce afecteaza vaginul sub forma unui carcinom epidermoid sau al unui adenocarcinom. Cancerele secundare ale vaginului corespund unor metastaze, de cele mai multe ori ale unor cancere: al vulvei, al colului uterin sau al ovarului Este o tumora foarte rara si este pusa in evidenta prin sangerarile sau pierderile vaginale. Este depistat pe baza unui frotiu cervicovaginal diagnosticul este confirmat prin biopsia fragmentelor din zonele suspecte, analizate la microscop Femeile ce au fost tratate pentru un cancer al vulvei, al colului uterin sau al ovarului trebuie sa se supuna unei supravegheri generale regulate, precum si unei supravegheri ginecologice. Tratamentul este de cele mai multe ori chirurgical, asociat cu radioterapia.
limbii - cancer alEste o tumora maligna a limbii. Frecvent neglijate de catre bolnav timp de o lunga perioada, semnele cuprind o jena la deglutitie, dureri, sangerari, o halena fetida, o umflare a ganglionilor limfatici de sub mandibula si din partea de sus a gatului, o ulceratie cu margini neregulate care poate sangera. Sunt posibile trei tipuri de tratamente, fie de sine statatoare, fie asociate: chirurgia, radioterapia si chimioterapia. Daca limba este indepartata, bolnavul intampina dificultati in a se hrani si a vorbi. O leziune chiar minima a limbii care nu se vindeca de la sine in doua saptamani necesita intotdeauna o consultatie medicala acordata de un otorinolaringolog.
cancer - al oaselorReprezinta o tumora maligna care se dezvolta in interiorul uni os. Cancerul primitiv al oaselor reprezinta un cancer situat in os sau la periferia sa imediata si se dezvolta plecand de la tesutul osos, cartilaginos sau fibros. Sunt destul de rare. Cancerul secundar al oaselor este localizat la distanta, in os, si reprezinta un cancer al altui organ. Simptomele sunt dureri si aparitia unor fracturi spontane care afecteaza de cele mai multe ori oasele lungi. Tratamentul acestor cancere se bazeaza pe radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie.
laringelui (cancer al)Tumora maligna care se dezvolta pe peretele laringelui. Semnul cel mai precoce este o alterare a vocii,vocea fiind sparta sau ragusite. Apare apoi o jena respiratorie si o umflare a unuia sau mai multor ganglioni limfatici ai gatului. Se pot folosi unul din cele trei tratamente : chirugia, radioterapis sau/si chimioterapia.
pielii - cancer alCancerul pielii este o tumora maligna ce se dezvolta pe seama unei structuri constitutive a pielii. Cancerele pielii sunt provocate in mare masura de expunerea solara, al carei rol nu este totusi exclusiv; mai sunt incriminati si alti factori, indeosebi arsenicul, prin intoxicare sau inhalare, si derivatii huilei si petrolului, precum gudronul. Orice leziune proeminenta persistenta, care sangereaza cu usurinta si reapare, sau al carei aspect se modifica, chiar daca se afla pe o parte descoperita a corpului, trebuie sa conduca la o consultatie. Un cancer al pielii trebuie sa fie indepartat pe cale chirurgicala; in unele cazuri este asociata o chimioterapie
penisului - cancer alCancerul penisul este un cancer care atinge extremitatea penisului pe gland sau pe preput, de cele mai multe ori sub forma unui carcinom. O forma rara de cancer, cancerul penisului pare sa fie favorizat de tabagism sau de infectiile virale. Tumora, care se prezinta sub forma unei excrescente nedureroase sau a unei ulceratii dureroase, care sangereaza cu usurinta, se dezvolta inmugurind. Ea evolueaza lent; totusi, in caz de tumora rapid evolutiva, extinderea spre ganglionii limfatici se face in cateva luni. Tratamentul cancerului de penis face apel, atunci cand tumora este putin evoluata, la curieterapie locala; curie-terapia nu are nici o consecinta asupra functiei sexuale, nici asupra fertilitatii. Atunci cand ganglionii limfatici sunt atinsi, ei trebuie scosi pe cale chirurgicala.
pleurei - cancer alCancerul pleurei reprezinta o proliferare de celule tumorale in tesutul pleural. Cancerul primitiv al pleurei este mezoteliomul pleural, tumora maligna a carei frecventa este in crestere. El provine in 70% dintre cazuri din inhalarea amiantului, la care sunt supusi subiectii care lucreaza in numeroase sectoare industriale. Primele semne apar dupa aproximativ 35 de ani dupa expunere, care este uneori foarte scurta: dureri intr-o parte a toracelui, pleurezie. Nu exista vreun tratament cu adevarat eficace al mezoteliomului, care invadeaza treptat peretele toracelui si plamanului. Cancerul secundar al pleurei este cauzat, in general, de metastazele unui cancer al bronhiilor, al sanului, al uterului, al ovarului sau al tubului digestiv. El se manifesta aproape intotdeauna printr-o pleurezie si printr-o alterare a starii generale a bolnavului. Tratamentul consta, pe de o parte, in tratarea cancerului primitiv, pe de alta parte in evacuarea lichidului pleural prin punctie.
intestinului subtire - cancer alCancerul intestinului subtire reprezinta o tumora maligna a intestinului subtire, luand de cele mai multe ori forma de carcinom, dar sunt destul de rare. Multa vreme fara simptome, un cancer al intestinului subtire poate sa se manifeste printr-o melena, vizibila sau nu, care in timp genereaza o anemie. Tratamentul este esentialmente chirurgical. Prognosticul este in functie de tipul de tumora si de precocitatea diagnosticului.

Citate celebre, citate despre fericire

Nu suntem niciodată atât de fericiţi sau atât de nefericiţi cum ne închipuim. La Rochefoucauld


Dacă vreţi să trăiţi o viaţă fericită, legaţi-o de un ţel, nu de oameni sau lucruri.  Albert Einstein


Vremea in Bucureşti

18:00 - 0:00

Cer senin

Cer senin. 7°C la ora 18:00. Viteza vantului 10.8 Km/h dinspre VSV. Nu sunt asteptate precipitatii.

 
 
   
NetFlash.ro la indemana ta!