Dictionare online DICTIONAR TERMENI-FINANCIARI - pozitii short

 
Formular cautare
 
Panou control
 
 
 
Rezultate: 19 pentru pozitii short
Numarul de pozitii deschise(<i>Open interest</i>)<br> Numarul total de contracte futures pe un anumit produs care inca nu au fost compensate prin tranzactii opuse si nici nu au fost lichidate prin livrarea fizica a produsului; numarul total de pozitii deschise. Fiecare pozitie deschisa are un cumparator si un vanzator dar, pentru calcularea pozitiilor deschise, sunt numarate pozitiile detinute numai de una dintre partile contractului. Un numar mare de pozitii deschise indica o activitate de tranzactionare mai intensa si o lichiditate mai mare pentru acel contract.
Formular "Evolutie pozitii futures"(<i>Equity run</i>)<br> In tranzactiile cu contracte futures, document intocmit zilnic in care sunt prezentate pozitiile unui client, valoarea prezenta a acestora, necesarul de marja si activitatea zilei curente. De asemenea, mai pot fi incluse si alte informatii cum ar fi pragul de rentabilitate a pozitiei totale, soldurile de numerar sau valoarea activelor depuse ca marja.
Vanzare short(<i>Short sale</i>)<br> (A) Vanzarea unei valori mobiliare care nu este detinuta de vanzator la momentul tranzactiei. Tehnica folosita pentru (1) a profita de pe urma unei scaderi anticipate a pretului sau (2) a proteja un profit dintr-o pozitie long. In cazul actiunilor, un investitor trebuie sa imprumute actiunile pentru a efectua livrarea, ceea ce necesita cumpararea acestora la un moment dat in viitor pentru a „acoperi“ vanzarea. Daca, in cele din urma, investitorul poate cumpara actiunile la un pret mai mic, va rezulta un profit insa, daca in loc sa scada, pretul creste va rezulta o pierdere. De exemplu, un investitor care anticipeaza o scadere a pretului actiunii XYZ, da brokerului sau un ordin sa vanda short 100 de actiuni XYZ intr-un moment cand actiunea se tranzactioneaza la 50$. Brokerul imprumuta investitorului 100 de actiuni XYZ fie din portofoliul propriu, fie din contul in marja al unui alt client, fie imprumutand la randul sau de la un alt broker. Aceste actiuni sunt folosite pentru a face livrarea brokerului cumparator la data decontarii, iar venitul obtinut din vanzare este folosit pentru a garanta imprumutul. Investitorul detine acum ceea ce se numeste o pozitie short - adica, el continua sa nu detine cele 100 de actiuni XYZ, insa la un moment dat trebuie sa cumpere actiunile respective pentru a le restitui brokerului care i le-a imprumutat. Daca pretul de piata al actiunii XYZ scade la 40$, el poate sa cumpere actiunile platind pe ele 4.000$, sa le restituie brokerului, acoperindu-si astfel pozitia short, si sa obtina un profit de 1.000$ sau 10$ per actiune. (B) In cazul contractelor futures, o vanzare short reprezinta un angajament al vanzatorului de a livra activul de baza la un pret specificat, la o data viitoare. Majoritatea vanzarilor short decontracte futures sunt acoperite inainte de data livrarii.
Short squeeze(<i>Short squeeze</i>)<br> Situatie in care pretul unei actiuni sau al unui contract futures incepe sa creasca, in timp ce multi investitori cu pozitii short sunt nevoiti sa cumpere pentru a-si acoperi pozitiile si a preveni pierderile. Aceasta crestere brusca a cumpararilor duce la o crestere chiar si mai mare a pretului, marind pierderile vanzatorilor short care nu au apucat sa-si acopere pozitiile.
Speculatori short(<i>Bear raiders</i>)<br> Grup de speculatori care isi unesc capitalul si vand short pentru a scadea preturile si care apoi cumpara pentru a-si acoperi pozitiile short incasand astfel profituri mari. In Statele Unite, aceasta practica a fost interzisa prin Legea Valorilor Mobiliare din 1934. Vezi Raiders.
Pozitie short(<i>Short position</i>)<br> (1) Pozitie intr-o valoare mobiliara care a fost imprumutata si vanduta short, dar inca nu a fost cumparata pentru a fi restituita. Vezi Long position. (2) Pozitie intr-un contract futures prin care un investitor a convenit sa vanda un anumit activ de baza la o data viitoare si la un pret specificat. (3) Termen utilizat pentru a indica un investitor care a vandut short o optiune.
Vanzare short excesiva(<i>Excessive short sale</i>)<br> Speculatie constand in crearea in mod artificial a unei oferte mari printr-o vanzare short excesiva in scopul scaderii pretului. Aceasta practica este o forma de manipulare a pretului si este considerata ilegala.
Numar actiuni short(<i>Short interest</i>)<br> Numarul total al actiunilor care au fost vandute short si care inca nu au fost cumparate inapoi pentru a acoperi pozitiile short deschise. La New York Stock Exchange, aceasta valoare, care este publicata lunar in presa, indica numarul investitorilor care anticipeaza o scadere. Bursa raporteaza toate emisiunile din care exista cel putin 5.000 de actiuni vandute short si din care numarul total al actiunilor vandute short s-a modificat cu cel putin 2.000 de actiuni fata de luna trecuta. Cu cat este mai mare numarul actiunilor vandute short, cu atat mai multi investitori se asteapta la o scadere. Pe de alta parte, un numar mare de actiuni vandute short reprezinta o potentiala presiune de cumparare deoarece toate vanzarile short trebuie acoperite in cele din urma cumparand actiuni. Din acest motiv, multi analisti considera ca un numar mare de pozitii short este un semnal de crestere a pretului.
Rata actiuni short(<i>Short interest ratio</i>)<br> Raportul intre numarul actiunilor vandute short si volumul mediu zilnic. Analistii tehnici folosesc acest raport pentru a determina directia de evolutie a pietei. O valoare relativ mare este considerata bullish, deoarece indica o presiune semnificativa de cumparare in viitor, cand vanzatorii short isi vor acoperi pozitiile. O valoare mica este considerata bearish.
Vanzare short mascata(<i>Short against the box</i>)<br> Practica ilegala de vanzare short a unei valori mobiliare care de fapt este detinuta de client la momentul vanzarii, de obicei cu scopul de a amana obligatiile fiscale pe castigul de capital din acea valoare mobiliara. Livrarea este facuta din imprumut, ca in cazul unei vanzari short obisnuite. Desi clientul vinde short, el detine de fapt valoarea mobiliara care este pastrata in „seif“ (box) la firma de brokeraj. In acest fel, castigul de capital din valoarea mobiliara detinuta este protejat, impozitele datorate daca aceasta ar fi fost vanduta si castigul de capital raportat sunt amanate iar investitorul poate astepta pana cand se va afla intr-o situatie fiscala mai favorabila pentru a vinde valoarea mobiliara detinuta.
Acoperirea pozitiei short(<i>Short covering</i>)<br> Cumpararea de catre un vanzator short a valorilor mobiliare pe care le-a imprumutat la momentul vanzarii short, cu scopul de a le restitui si de a-si inchide astfel pozitia short.
Vanzare short neacoperita(<i>Ratio writing</i>)<br> Vanzarea short de optiuni intr-un numar mai mare decat poate acoperi vanzatorul. De exemplu, un investitor cumpara 100 de actiuni Exxon la 43 si apoi vinde short 2 Exxon iul. 45 call - prima 4. Deoarece el are doar 100 de actiuni, una dintre optiunile call este acoperita, iar cealalta este neacoperita. Aceasta strategie este folosita in cazul in care un investitor considera ca o actiune este pe punctul de a scadea.
Puterea de vanzare short(<i>Short selling power</i>)<br> In Statele Unite, valoarea actiunilor pe care un client poate sa le vanda short fara sa depuna fonduri suplimentare, indeplinind totodata cerinta referitoare la marja initiala conform Regulamentului T al Consiliului Rezervei Federale. Puterea de vanzare short este egala cu excedentul fata de cerinta Regulamentului T, impartit la cerinta referitoare la marja initiala conform Regulamentului T. De exemplu, 10.000$ : 50% = 20.000$.
Valoarea de piata a pozitiilor short(<i>Short market value</i>)<br> Valoarea de piata a pozitiilor in valori mobiliare pe care un client le datoreaza unui broker/dealer (care sunt short in cont).
Strategia activ suport-short(<i>Buy-and-write stategy</i>)<br> Strategie conservatoare cu optiuni pe actiuni constand in cumpararea de actiuni si apoi vanzarea short de optiuni call pe acele actiuni. Investitorul incaseaza dividendele platite de actiuni si primele din vanzarea optiunilor. Insa, acesta poate fi nevoit sa vanda actiunile sub pretul curent al pietei in cazul in care sunt exercitate optiunile.
Vanzare short sintetica/artificiala(<i>Synthetic short sale</i>)<br> Cumpararea unei optiuni put pe o actiune, simultan cu vanzarea unei optiuni call pe aceeasi actiune. Aceasta combinatie produce acelasi efect ca vanzarea short a actiunii de baza, adica un castig potential limitat, in cazul in care actiunea scade, si o pierdere potentiala nelimitata, in cazul in care actiunea creste.
Vanzare short excesiva de optiuni(<i>Excessive options writing</i>)<br> Vanzare short excesiva de optiuni de catre un investitor care estimeaza ca pretul activului de baza nu va avea fluctuatii mari, astfel ca optiunile vor ramane neexercitate.
Teoria pozitiilor short deschise(<i>Short interest theory</i>)<br> In Statele Unite, pozitiile short deschise sunt raportate lunar, pe data de 15. Teoria sustine ca o crestere a pozitiilor short este bullish, deoarece investitorii care sunt short trebuie sa-si acopere pozitiile cumparand valorile mobiliare de pe piata, ceea ce duce la o crestere a pretului. O scadere a pozitiilor short este considerata bearish. De asemenea, este denumita cushion theory.
Ordin stop (limita) de vanzare short(<i>Short-stop (limit) order</i>)<br> Instructiune ce devine ordin limita de vanzare short dupa ce a fost facuta o tranzactie de lot standard la pretul ordinului, sau sub acest pret (tranzactie numita vanzare de alegere). Vanzarea short poate fi sau nu executata, deoarece regulile cer apoi ca pretul de executare sa fie cu cel putin o optime mai mare decat pretul vanzarii de alegere si, in acelasi timp, sa fie mai mare sau egal cu pretul limita.

Citate celebre, citate despre fericire

Oamenilor le este greu să fie fericiţi deoarece întotdeauna văd trecutul mai frumos decât a fost, prezentul mai rău decât este, şi viitorul mai dificil decât va fi.  Marcel Pagnol


Doreşte bunuri accesibile, niciodată bunuri inaccesibile. Bucură-te de cele prezente şi nu te amârî din cauza celor viitoare. Mahabharata


Vremea in Bucureşti

12:00 - 18:00

Zapada usoara

Zapada usoara. 0°C la ora 12:00. Viteza vantului 28.8 Km/h dinspre NE. Precipitatii de 0.8 l/m2

 
 
   
NetFlash.ro la indemana ta!