Dictionare online DICTIONAR TERMENI-FINANCIARI - futures

 
Formular cautare
 
Panou control
 
 
 
Rezultate: 18 pentru futures
Contract futures(<i>Futures contract</i>)<br> Acord de a cumpara sau de a vinde o cantitate specificata dintr-un activ denumit activ de baza (de exemplu, o marfa sau un instrument financiar) la o data viitoare, la un pret predeterminat. Prin acest acord partile se obliga sa-si preia reciproc riscul pierderilor potentiale cauzate de evolutia pretului, printr-un transfer zilnic al unui flux de numerar compensator determinat prin marcare la piata (mark to market). Contractul futures angajeaza partile sa respecte doua categorii de obligatii: (1) obligatia nascuta din executarea unui contract de vanzare-cumparare (a unei cantitati specificate din activul de baza, la un anumit pret, la o data viitoare cand va avea loc o compensare finala, adica efectuarea platii si transferul dreptului de proprietate asupra activului de baza); (2) obligatia de a participa la un sistem de redistribuire a unui flux de numerar care compenseaza zilnic pierderile potentiale inregistrate de cealalta parte a contractului. Contractele futures sunt standardizate pentru a putea fi tranzactionate activ pe piata (la o bursa organizata). Emisiunea lor este deschisa, nedefinita, continua si variabila ca marime, institutia emitenta (bursa desemnata sa tranzactioneze acele contracte) punand la dispozitia investitorilor un numar nelimitat de contracte grupate pe clase, subclase si serii pentru toate datele de livrare posibile. Pretul de tranzactionare al unui contract futures este stabilit intre cumparator si vanzator folosind fie sistemul de licitatie cu strigare deschisa, fie sistemul de tranzactionare electronic. Un contract futures obliga cumparatorul sa cumpere activul de baza si vanzatorul sa il vanda, cu exceptia cazului in care cumparatorul si/sau vanzatorul isi acopera pozitia inainte de scadenta, ceea ce se poate intampla daca acestia doresc sa obtina un profit sau sa limiteze o pierdere. Acest lucru contrasteaza cu tranzactionarea optiunilor in care cumparatorul unei optiuni poate alege daca sa exercite sau nu optiunea pana la data exercitarii. Contractele futures pot fi folosite ca protectie impotriva riscului sau pentru a face speculatii, dar numai in limita reglementarilor impuse de o autoritate de reglementare si supraveghere si de pietele organizate pe care se tranzactioneaza aceste contracte.
Intraday futures(<i>Scalping</i>)<br> Pe piata contractelor futures, practica de tranzactionare care implica initierea unei pozitii si lichidarea rapida a acesteia in decursul aceleiasi zile, de regula in mai putin de o ora sau chiar dupa cateva minute, cu scopul de a profita de pe urma unei variatii mici a pretului.
Optiune put pe un contract futures(<i>Put futures option</i>)<br> Optiune tranzactionata la bursa care ii confera cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, sa vanda contractul futures de baza la un pret de exercitare prestabilit, in orice moment inainte de expirarea optiunii. In cazul in care optiunea este exercitata, cel care a vandut short optiunea put are obligatia sa accepte livrarea contractului futures.
Contract futures dominant(<i>Dominant futures</i>)<br> Contractul futures pentru care exista cele mai multe pozitii deschise.
Strategia futures obligatiuni TM vs TL(<i>Five against bond (FAB) spread</i>)<br> Strategie cu contracte futures ce consta in cumpararea (vanzarea) de contracte futures pe obligatiuni de trezorerie cu scadenta de 5 ani si vanzarea (cumpararea) de contracte futures pe obligatiuni de trezorerie cu scadenta mai indepartata, 15-30 de ani.
Pretul futures ajustat(<i>Adjusted futures price</i>)<br> Pretul cash echivalent reflectat in pretul futures curent. Se calculeaza inmultind pretul futures cu factorul de conversie al instrumentului financiar care urmeaza a fi livrat (de exemplu, o obligatiune).
Echivalent contract futures(<i>Futures contract equivalency</i>)<br> Pozitie combinata de hedging care este echivalenta cu o pozitie in contracte futures.
Contract futures pe o valuta(<i>Foreign currency future</i>)<br> Contract care creeaza obligatia de a cumpara sau de a vinde in viitor o cantitate stabilita dintr-o anumita valuta.
Optiune pe un contract futures(<i>Futures option</i>)<br> Optiune call sau put care are ca activ de baza un contract futures. Datorita volatilitatii pretului contractelor futures, optiunile pe aceste contracte sunt considerate investitii foarte riscante.
Contract futures pe un indice de actiuni(<i>Stock index futures</i>)<br> Contract futures al carui activ de baza il constituie un indice de actiuni. De regula, indicii care stau la baza contractelor futures sunt alcatuiti dintr-un numar mare de actiuni si reflecta miscarile intregii piete. Aceste contracte pot fi utilizate pentru a proteja o pozitie long, sau short impotriva riscului unei scaderi sau a unei cresteri in valoare sau pentru a face speculatii asupra directiei presupuse in care va evolua piata actiunilor. In cazul contractelor futures pe indici de actiuni nu exista livrare fizica. Toate aceste contracte sunt decontate cash.
Strategie futures cu livrari diferite(<i>Inter-delivery spread</i>)<br> In tranzactiile cu contracte futures, strategie care consta in cumpararea unui contract futures pe o marfa cu o anumita luna de livrare si vanzarea unui contract futures pe aceeasi marfa, dar cu o alta luna de livrare. De exemplu, cumpararea unui contract pe grau/iunie si vanzarea simultana a unui contract pe grau/septembrie. Investitorul spera sa obtina un profit pe masura ce diferenta de pret dintre cele doua contracte se mareste sau se micsoreaza.
Formular "Evolutie pozitii futures"(<i>Equity run</i>)<br> In tranzactiile cu contracte futures, document intocmit zilnic in care sunt prezentate pozitiile unui client, valoarea prezenta a acestora, necesarul de marja si activitatea zilei curente. De asemenea, mai pot fi incluse si alte informatii cum ar fi pragul de rentabilitate a pozitiei totale, soldurile de numerar sau valoarea activelor depuse ca marja.
Contracte futures pe rata dobanzii(<i>Interest rate futures</i>)<br> Contracte futures care au ca activ de baza instrumente financiare de credit - in principal, bonuri de trezorerie sau obligatiuni de trezorerie desi pot exista contracte futures si pe certificate de depozit, instrumente financiare GNMA sau bilete de trezorerie. Ca si in cazul celorlalte contracte futures, contractele futures pe rata dobanzii permit unui cumparator si unui vanzator sa mentina pretul unui activ (in acest caz, un pachet de instrumente financiare de credit) pentru o livrare viitoare.
Strategia futures titluri de stat TM vs TL(<i>Five against note (FAN) spread</i>)<br> Strategie cu contracte futures ce implica cumpararea (vanzarea) de contracte futures pe bilete de trezorerie cu scadenta de 5 ani si vanzarea (cumpararea) de contracte futures pe bilete de trezorerie cu scadenta de 10 ani.
Contracte futures pe instrumente financiare(<i>Financial futures</i>)<br> Contracte futures care au ca activ de baza instrumente financiare cum ar fi rata dobanzii (instrumente financiare de trezorerie), valute sau indici.
Optiune call pe un contract futures(<i>Call futures option</i>)<br> Optiune tranzactionata la bursa care ii confera cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, sa angajeze o pozitie in contractul futures de baza la un pret de exercitare prestabilit, in orice moment inainte de expirarea optiunii. In cazul in care optiunea este exercitata, cel care a vandut short optiunea call are obligatia sa livreze contractul futures.
Strategia futures bilete vs obligatiuni trezorerie(<i>Note against bond (NOB) spread</i>)<br> Strategie cu contracte futures ce implica cumpararea (vanzarea) de contracte futures pe bilete de trezorerie si vanzarea (cumpararea) de contracte futures pe obligatiuni de trezorerie.
Fond de investitii in contracte futures si optiuni pe marfuri(<i>Commodity fund</i>)<br> Asociere investitionala, constituita ca parteneriat cu raspundere limitata (limited partnership), cu scopul de a face speculatii cu contracte futures si optiuni pe marfuri. Fiecare participant (investitor) va beneficia de o parte, proportionala cu investitia sa initiala, din venitul sau profitul investitiilor realizate (sau din cheltuielile si pierderile rezultate).

Citate celebre, citate despre fericire

Singurii dintre voi care vor fi cu adevărat fericiţi şi plini de succes sunt aceia care vor fi căutat şi vor fi aflat cum să le fie altora de folos. Albert Schweitzer


Mulţi pierd micile bucurii ale vieţii, aşteptând marea fericire. Pearl S. Buck


Vremea in Bucureşti

18:00 - 0:00

Ploaie

Ploaie. 0°C la ora 18:00. Viteza vantului 28.8 Km/h dinspre NE. Precipitatii de 2 l/m2

 
 
   
NetFlash.ro la indemana ta!